Det er tid til at gøre sundhed overskueligt og forståeligt

I det moderne samfund bliver vi konstant bombarderet med nye sundhedsråd, der alt for ofte er tæt på uvæsentlige for vores samlede sundhed eller nogle gange fejlagtige. I min kommende bog ’Fra usund til sund’ argumenterer jeg for, at overfloden af råd skaber en ligegyldighed. En ligegyldighed, over for både de gode og de mindre gode råd.

Tidligere på året blev den 3. Den Nationale Sundhedsprofil offentliggjort. Det er en omfattende rapport, der udgives af Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Folkesundhed og de fem regioner. Mere end 180.000 danskere har bidraget til undersøgelsen, der betragtes som den mest præcise måling af tilstanden af den danske befolknings sundhed.

De seneste år, har været præget af en række initiativer, der har til hensigt at fremme vores alles sundhed, men på trods af de mange tiltag er udviklingen gået den forkerte vej. Siden Den Nationale Sundhedsprofil i 2010 for første gang blev kortlagt har flere fået et dårligere fysisk helbred, et dårligere mentalt helbred, flere er blevet overvægtige, flere føler sig trætte, flere har led- og rygsmerter, flere har søvnproblemer, flere har hovedpine, flere føler sig stressede, nedtrykte og ængstelige.

Sideløbende med den negative udvikling bliver vi på ugentligt basis fodret med nye sundhedsnyheder, der kan både skræmme, motivere til en bestemt handling eller stikke i hver sin retning. De skræmmende kunne f. eks. være: kød kan give kræft, Tre glas mælk om dagen øger risikoen for kræft og Så lidt sodavand om dagen kan øge risikoen for kræft. Mens dem, der motiverer til én bestemt handling f. eks. kunne være: Så sundt er det at tage en middagslur, Så sundt er det at eje en hund, Så sundt er det at spise vandmelon. Sundhedsrådene kan endda stikke i hver sin retning: 8 overraskende sunde ting, der sker når du drikker vin og Alkohol kan give kræft 7 steder i kroppen eller Usundt: Flere bliver overvægtige af at spise ost til morgenmad og Forskere har godt nyt til alle oste-elskere: Så sundt er det at spise ost hver dag.

Jeg mener, at det er skadeligt for folkesundheden, at vi på den måde bliver bombarderet med så meget sundhedsinformation uden kvalitet. Det kan være utrolig svært at rumme så mange informationer, der ofte er mere eller mindre irrelevante i det store billede. Mange får måske fornemmelsen af, at det kan være ligegyldigt, hvad man spiser eller gør, for alt er jo alligevel skadeligt og sundt på samme tid. Andre bliver måske overvældet af alt det, de skal gøre for at være sunde og giver helt op. Og det er en skam – mit helt store mål med min kommende bog er være et modsvar til denne tendens ved at gøre sundhed overskueligt og forståeligt.

Fokusér på det vigtigste og integrer det i din hverdag
I bogen Fra usund til sund luger jeg ud i sundhedsmyterne og fokuserer i stedet på de sundhedsændringer, der statistisk set er mest afgørende for den enkeltes sundhed. Jeg arbejder med 6 grundlæggende sundhedssøjler 1) Kost og ernæring, 2) Rygestop, 3) Alkoholforbruget skal under kontrol, 4) Motion og bevægelse, 5) Søvn og 6) Stress. De 6 sundhedssøjler skal i bogen overskueliggøre de områder, der er afgørende for de flestes sundhed. I bogen bliver du samtidig forholdt til, hvordan du placerer dig selv på parathed i forhold til at få en sundere livsstil. Det har været utrolig vigtigt for mig at tage afsæt i den enkeltes virkelighed. Derfor er jeg ikke religiøs om, at du skal have én bestemt livsstil – du skal i stedet gøre det, der virker for dig. Jeg forsøger at lære dig, hvad der er vigtigt at se på, så du selv kan finde rundt i junglen af sundhedsråd og integrere de konkrete livsstilsændringer, der passer ind i din hverdag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.