Vores krop taler til os, men ofte misforstår vi, hvad den prøver at fortælle os, og derfor træffer vi usunde valg – trods de bedste intentioner.
I dette blogindlæg lærer du, hvordan du sætter en stopper for misforståelserne og øver dig i at afkode kroppens mest almindelige signaler.
Har du lyttet til din krops signaler for nyligt? Og ved du overhovedet, hvad du skal lytte efter eller holde øje med? Hvad du skal være opmærksom på? Din krops fysiske reaktioner er beskeder til dig, og dem bør vi lytte nøje til.
Kroppen begynder nemlig at råbe op, når vi behandler den forkert. Men selv de mest simple signaler kan ende med fejltolkninger, hvis vi ikke har øvet os i at lytte til kroppen. Der er slet ingen tvivl om, at vi kan fange og forebygge en hel del sygdom i opløbet, hvis vi bliver bedre til at lytte til og forstå de signaler, kroppen sender vores vej. Og lytter vi til kroppen, så vil det være godt for både vores livskvalitet og velvære.
En forudsætning for, at vi kan lytte til vores krops signaler, er dog, at vi forstår det sprog, kroppen taler. Heldigvis kræver det ikke en kandidatgrad i humanfysiologi.
Faktisk kan det sammenlignes med at lære et nyt sprog, hvor man kan opnå en dyb forståelse, men ligeledes man kan komme rigtig langt ved blot at få de basale gloser på plads.
Mange af de signaler vores krop sender os er forholdsvis banale, men vi mennesker har en evne til enten at fejltolke selv de mest åbenlyse signaler, eller også er vi ikke opmærksomme på dem.
Et af de signaler, der ofte fejltolkes er den konstante sult. Fejlagtigt tror vi, at kroppen råber på kage, chips, slik eller andre søde sager, men i virkeligheden fortæller kroppen os, at der er noget der mangler. Det samme gør sig gældende, når vi mistolker et lavt energiniveau som et kald på kaffe, energidrik, sodavand og andre koffeinholdige drikkevarer eller som et signal om et akut behov for et hurtigt sukkerfix.
Vil man finde ud af, hvad ens krop reelt fortæller én, kan man komme rigtigt lagt ved tjekke om kroppen fortæller dig én af de 4 mest almindelige beskeder.
Kroppens 4 mest almindelige beskeder til dig:
Lad os antage, at du konstant føler sult eller, at du hele tiden har et lavt energiniveau. Og at du nu ved, at det ikke er fordi din krop siger, at den har brug for kage eller kaffe. Hvad kan det så være, at kroppen forsøger at fortælle dig?
1: Jeg sover for lidt
For at finde ud af, om din konstante sult eller dit lave energiniveau skyldes manglede søvn, skal du ganske enkelt se på din nuværende søvn. Sover du de anbefalede 7-8 timer? Og har du følelsen af, at din søvn er god. Så forsøger din krop ikke at sige, at det er søvnen den er galt med. Sover du til gengæld kun 6 timer eller mange urolige timer, kan din kage og kaffetræng sagtens skyldes søvnmangel og deraf følgende træthed.
2: Jeg spiser det forkerte
Din konstante sult eller dit lave energiniveau kan også sagtens skylde kosten. Her må du se på, om du spiser sundt og varieret? Og om du får spist regelmæssigt? Hvis ikke, er det måske kosten, der er roden til din konstante sult eller dit lave energiniveau.
3: Jeg bevæger mig for lidt eller for meget!
Et tredje parameter, du bør kigge på for at forstå, hvad din krop siger til dig, er dit fysiske aktivitetsniveau. Er du aktiv og bevæger dig hver dag, eller er du sunket ned i sofaen? Så kan din inaktivitet også lede til konstant sult eller et lavt energiniveau. Det samme kan overtræning, hvis du træner mere end din krop kan klare og kan restituere fra, kan det ligeledes sende din krop i ubalance.
4: Jeg er psykisk presset!
Endelige kan stress og overbelastning også sagtens udløse en følelse af sult eller give dig et ekstremt lavt energiniveau, selvom du ellers har en sund livsstil, hvor du får nok søvn, en varieret kost og er aktiv. Du må derfor se dig selv i spejlet og vurdere, om du har mere om ørene, end du har godt af.