Det er ikke nødvendig kun din skyldt, at du har svært ved at sige stop til julefrokosten – men du skal gøre det alligevel

Har du svært ved at holde igen med flæskestegen, de glaserede kartofler og medisterpølsen, når du er til julefrokost, er det ikke nødvendigvis kun din egen skyld.

Der findes en særlig genvariation, som giver dig en markant dårligere appetitregulering end andre, og det kan gøre det endnu sværere at sige stop ved buffeten, når du er til julefrokost.

Omtrent 1 ud af 100 har nemlig en særlige udgave af genet MC4R, der også er kendt som ’the death by buffet gene’ – Død ved buffet-genet. Denne uheldige genvariation gør appetitreguleringen markant dårligere.

Melanocortin 4 receptoren (MC4R) er en receptor eller en modtager, der sidder på forskellige celler og væv i kroppen. Et af de steder, melanocortin 4 receptorerne sidder, er i den del af hjernen, der skal stoppe yderligere spisning når der er modtaget signaler om energioverskud fra kroppens fedtvæv, tarmsystem, blodsukker mv. Når du har fået nok at spise, gør den normale udgave af MC4R-genet det muligt for hjernen, at reagere på et energioverskud, og det udløser en mæthedsfornemmelse, mens den mindre heldige variation af genet gør, at man ikke bliver mæt selvom, der er energioverskud på alle fronter, og derfor bliver det endnu nemmere at spise alt for meget.

Variationerne i MC4R-genet er et af utallige eksempler på, at vi hver især har absolut forskellige vilkår for at være sunde, og at der er et utal af faktorer, som spiller ind på vores personlige sundhed.

Vi må erkende, at vi alle har forskellige sundhedsvilkår, men det må aldrig stå i vejen for vores sundhed. Jeg har selv den uheldige genvariation af MC4R-genet. Det betyder, at idéen om at spise lidt og gem resten ikke fungere for mig. Men jeg tillader ikke, at genvariationen står i vejen for min sundhed. Jeg indretter mig i stedet efter, de sundhedsvilkår jeg har.

Hvis du aldrig bliver mæt, selv når du har ryddet julefrokostbuffeten, kan det være et tegn på, at du har den genvariation af MC4R-genet, der giver forringet appetitregulering. Men uanset om du har genvariationen eller ej, kan det være svært at styre dit madindtag til julefrokosten.

Det afgørende for din sundhed er, hvad du gør hver dag, hver uge, hver måned og hvert år. Hvis du er vægtstabil hele året, undtagen december, hvor du tager 2 kilo på, er du lige pludselig blevet 10 kilo tungere over 5 år. Og det rammer din sundhed. Du skal derfor gøre op med dig selv, om du f. eks. vil gå ekstra hårdt til den i januar, lære at kontrollere dit madindtag henover julen eller bare acceptere, at du langsomt bliver mere og mere usund.

Mine 3 råd til at kontrollere madindtaget til julefrokoster
Jeg har selv genvariationen af MC4R-genet, der gør, at min appetitregulering er hæmmet. jeg følger derfor 3 faste tommelfingerregler, når jeg går til julefrokost.

1: Læg en god og sund bund
Start med de mættende og sunde ting fra julefrokost buffeten, det kan f. eks. være grønkålen, rejer og laks, der giver dig en god mæthedsfornemmelse.

2: Drik rigeligt med vand
Det er vigtigt, at du ikke kun slukker tørsten i snaps, øl og sodavand, hvor mængderne hurtigt bliver usunde, og der kommer alt for mange ekstra kalorier med. Drik rigeligt med vand, så du ikke får helt så meget alkohol og flydende sukker. Faktisk kan vand i tilstrækkelige mængder godt mætte en smule.

3: Betal tilbage på sundhedskontoen
Det er svært at undgå at trække noget fra din sundhedskonto, når der opstilles en julefrokost buffet i godt selskab. Hvis du kan gennemgå en julefrokost uden, at det koster på din sundhed, så er det flot, men hvis du hellere vil slå dig løs, skal du gøre det og så huske at betale tilbage på sundhedskontoen ved at bevæge dig ekstra og spise sundere end normalt både før og efterfølgende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.