Undgå Fastfoodfælden, når du skal pleje dine tømmermænd

Din primitive del af hjernen, giver dig lyst til at spise fastfood, når du skal pleje tømmermænd, men du kan gøre noget meget bedre.

Er du som så mange andre før gået i fastfoodfælden efter en våd aften – Så er det ikke så mærkeligt.

Der sker nemlig flere ting i kroppen, når man drikker alkohol. Allerede mens man er fuld bliver vores væske og saltbalance forstyrret. En del af tømmermændene dagen derpå skyldes, at man bliver dehydreret og mangler mineralske salte. Og det er et behov, vi gerne vil dække gennem det saltholdige junkfood for at få salt og sodavand for at få væske. En anden helt afgørende faktor for vores lyst til junkfood er, at leveren bliver sat på overarbejde af al alkoholen, og det sætter midlertidigt kroppens evne til at styre vores energibalance ud af spil, hvilket betyder, at vi får lyst til at spise fedt og sødt – også selvom der er masser af energi på sidebenene.

Man skulle tro, at fastfood var den perfekte opskrift mod tømmermænd, når alkohol giver os lyst til at få dækket vores saltmangel og spise fedt og sødt, men sådan forholder det sig ikke. Det er i stedet de primitive dele af din hjerne, der fejlinformerer din krop om, hvad den har brug for.

De primitive dele af hjernen, vi har med os fra urmennesket, har lært os, at når vi er pressede, så skal vi have kalorier for at overleve. Det er de samme mekanismer, der sættes i spil, når vi har tømmermænd og den primitive del af vores hjerne fejlinformerer os om, at vi har brug for junkfood.

Fastfood vil hjælpe på den saltmangel alkoholindtaget har givet dig, og samtidig vil måltidet dække den energimangel, du fejlagtigt føler. Derfor har fastfood på den korte bane gavnlige effekter på dine tømmermændssymptomer, men du kan vælge langt bedre alternativer, der både modvirker tømmermænd bedre og er langt sundere for din krop.

Hvis jeg en sjælden gang har drukket store mængder alkohol, så drikker jeg en elektrolytblanding eller 1 L vand med 1 spsk. havsalt i, inden jeg ligger mig til at sove. Det tager de værste tømmermænd fordi jeg herigennem får mineralske salt og væske, så dehydreringen og saltmanglen ikke bliver så voldsom. Har du ikke lige sådan en elektrolytblanding ved hånden, kan masser af vand med salt i give en lignende effekt.

Dagen derpå kan du med fordel starte dagen med et syrnet mejeriprodukt som f. eks. A38, skyr naturel mv. Det vil hjælpe dig nogle gavnlige bakterier til tarmsystemet, der har fået en ordentlig tur af alkoholen. Og syrnede mejeriprodukter kan også hjælpe på halsbranden og mavesmerterne dagen derpå. Bær og frugter kan også hjælpe dig ved at dække dit behov for sødt, og endelig kan du dække din trang til fed og salt mad gennem f. eks avokado, æg og røget ørred. Æg indeholder tilmed stoffet cholin, der er vigtigt for leveren og derfor velegnet dagen efter en våd aften.

Mit bud på et tømmermændsmåltid

  • En skål yoghurt med bær og frugter samt lidt saltede nødder eller mandler
  • En grøntsags- og frugtjuice
  • En omelet med gurkemeje og masser af fintsnittede grøntsager toppet med røget laks eller ørred samt avokado

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.